Zo boost ik mijn immuunsysteem!

De Corona periode vond ik in het begin wennen en aftasten. Toen alles de afgelopen weken langzaam weer op gang kwam, voelde ik de drang om me wat meer te verdiepen in ons immuunsysteem groeien. Het optimaliseren van onze immuniteit vind ik nu extra belangrijk. Zeker nu we allemaal weer naar school gaan en het sociale contact weer live opgepakt wordt. Er is ontzettend veel informatie over het opvijzelen van je immuunsysteem te vinden. Om je een hoop leesuurtjes te besparen hier hetgeen wat ik uit deze enorme bron van informatie heb gefilterd voor onszelf. En wat fijn is: het is allemaal heel haalbaar en goed te doen op een natuurlijke manier.

Gebruik van etherische oliën…
Aangezien we hier in huis onze diffuserer sowieso vaak aan hebben staan, heb ik eerst gekeken naar de verschillende etherische olieen en hun specifieke eigenschappen. En ja hoor, keus genoeg.
Met stip op nummer 1: tea tree, waar werkt deze olie niet voor?
Ook kruidnagel is een olie die erg breed inzetbaar is. Deze olie werkt: antiacterieel, anti-infecteus, schimmelwerend, ontstekingsremmend, immuunstimulerend en antiviraal. Citroen, zilverspar en oregano ondersteunen ons immuunsysteem en ademhalingsstelsel. Pepermunt en lavendel werken ontspannend en lavendel heeft daarnaast ook nog een goede werking op ons immuunstelsel. Tijm en bergamot hebben een antibacteriele werking, lemongrass is immuunstimulerend en eucalyptus werkt bevorderend op ons ademhalingsstelsel. Tot slot heb ik gekozen voor salie. Deze olie draagt bij aan ons immuunsysteem, bevordert herstel en geeft zelfvertrouwen. Ik mix elke dag weer een beetje anders, maar tea tree zit er altijd wel bij. Naast het verrijken van de lucht met natuurlijke, bij voorkeur biologische, etherische olie is ventileren is ook heel belangrijk. Zorg voor voldoende aanvoer van frisse lucht, zeker in afgesloten ruimtes.

Let op je voeding…
Het volgende punt waar ik momenteel extra aandacht aan besteed is voeding. “Je bent wat je eet.” Bewust eten en drinken dus, het liefst zo vers en onbewerkt mogelijk. Wij eten nu extra veel groente en fruit van de groenteboer die hier twee keer per week door de straat komt rijden. Wat een luxe is dat en vanwege het seizoen is er volop keus. Groente die nu aangeraden worden zijn: peulvruchten, broccoli, bonen, erwten, rode en gele paprika en rode ui. Naast groente eten we ook voldoende vezels en fruit en snoepen we nu minder dan voorheen. Het is raadzaam om de suikerinname zo veel mogelijk te beperken, omdat suiker de weerstand verlaagt. Eet dus ook niet te veel (wit) brood. Fruit dat veel vitamine C bevat: citrusvruchten, ananas, bessen, aardbeien en kiwi. Alle groente en fruit het liefst zo weinig mogelijk verhitten en zo kort mogelijk bewaren, zodat ze hun waarde optimaal kunnen behouden.

Vul je voeding aan met supplementen…
Behalve gezond eten en drinken is ook het verstandig om kritisch te kijken naar de inname van vitamines en mineralen. Vitamine C, het liefst in poedervorm, werd al in een vroeg stadium genoemd als boost tegen Corona. Nu blijkt dat vitamine D waarschijnlijk ook een positieve werking heeft tegen dit virus. Naast dat je vitamine D aan kunt vullen als poeder, olie of pilletjes is het verstandig om ook elke dag 15 minuutjes zonder zonnebrand in de zon te gaan. Naast dat veel mensen een tekort hebben aan vitamine D hebben ook een hoop mensen een tekort aan magnesium. Magnesiumcitraat werkt op een heleboel (meer dan 300!)lichaamsprocessen en wordt ook wel het anti-stress mineraal genoemd. Zoals je misschien wel weet is stress schadelijk voor je immuunsysteem en is het aanvullen van magnesium alleen daarom al een goede reden. Normaal slikken onze kinderen geen extra vitaminen in mei, maar nu slikken we onze multivitaminen voorlopig ook in de maanden zonder r en vul ik C en magnesium wat extra aan. Daarnaast nemen we nu ook nog probiotica, zodat onze darmbarriere optimaal is. Dit omdat 80% van het immuunsysteem zich ter hoogte van onze darmen bevindt.

Neem voldoende rust en slaap…
Naast te letten op onze voeding; bewust eten en voldoende (water) drinken, zorg ik ook voor voldoende slaap en rust. Tijd voor jezelf valt ook onder rust. Luisteren naar wat je lijf aangeeft vind ik erg belangrijk.
Wanneer we na een relaxte dag en een heerlijke nacht slapen, uitgerust wakker zijn geworden, is het noodzakelijk om overdag lekker te bewegen. Dit hoeft niet heel inspannend te zijn. Wandelen werkt bijvoorbeeld heel ontspannend en stimuleert het lymfesysteem. Daarmee bevordert het onze immuniteit. De afgelopen periode hebben wij op hele mooie, rustige plekken gewandeld. We genoten enorm van de rust en wat de natuur ons bood. Nu de zon lekker schijnt, geniet ik eerlijk gezegd nog meer van onze wandelingen.

Verbind met elkaar…
Het (op afstand) onderhouden van je sociale contacten. Verbinding is namelijk fundamenteel voor alle mensen, zowel voor volwassenen als voor kinderen. Daarnaast blijken emoties zoals dankbaarheid en vreugde een gunstige invloed op het immuunsysteem te hebben, evenals meditatie en relaxatie-oefeningen.

Mijd toxische stoffen zo veel mogelijk…
Verdiep je bijvoorbeeld eens in natuurlijke deodorant en kijk kritisch naar je verzorgingsproducten. Er zijn tegenwoordig een hoop goede natuurlijke producten zonder toevoegingen te koop die bij mij zelfs beter werken dan de dure cremes van de drogist en parfumerie.

Kortom: Blijf trouw aan jezelf, wees bewust van je lijf en luister daar ook naar. Beperk stress (zoveel mogelijk) en zorg voor voldoende slaap en rust. Kijk kritisch naar je voeding en vul aan waar nodig. Zorg voor voldoende ontspanning: ga naar buiten, geniet van elkaar en al het moois om je heen, wees blij en positief en richt je op de dingen die goed gaan. Kies voor gezondheid en geluk (Puur Bliss dus)!

Wij gaan vol vertrouwen de komende periode tegemoet, volgens mij is ons immuunsysteem nog nooit zo goed geweest ;-).

Take care... Zippora