Waar herken je faalangst aan?

Veel kinderen en volwassenen hebben er mee te maken: faalangst, de angst om niet te voldoen.
Het start vaak al vroeg en ongemerkt. Kinderen pikken de verwachtingen, eisen en wensen van hun omgeving van jongs af aan op. Dit doen ze ook wanneer ze er niet geheel aan voldoen. Vanwege hun behoefte aan harmonie levert het niet voldoen extra spanning op. Deze spanning wordt naarmate het aanhoudt stress en de stress verandert in angst.
Wanneer jouw kind last heeft van faalangst is het belangrijk om samen te zorgen dat het kinds zelfvertrouwen en het plezier in leren weer teruggevonden wordt.
Faalangst kun je onderverdelen in 3 groepen. Eigenlijk is er altijd wel sprake van een overlap in deze onderverdeling. Dus we hebben nooit maar 1 soort faalangst.

1. Cognitieve faalangst
Cognitie heeft met het leervermogen te maken. Deze kinderen vinden het lastig om te laten zien wat zij aan kennis hebben geleerd. Dit uit zich met name bij het maken van toetsen of momenten van presteren op cognitief gebied. Denk hierbij ook aan spelletjes, wedstrijden en competities die iets van het denkvermogen vragen.

2. Sociale faalangst
Kinderen met sociale faalangst vinden het moeilijk om iets te zeggen binnen een groep(je). Maar het is ook lastig voor ze om een vreemde aan te spreken. Je ziet de sociale faalangst vaak voorkomen bij het doen van een spreekbeurt, boodschappen doen, een telefoongesprek voeren of een vraag stellen in de klas.

3. Motorische faalangst
Dit heeft te maken met de motoriek van het lichaam. Oftewel een angst voelbaar in het lichaam. Sommige kinderen zijn letterlijk verstijfd van angst.
Dit uit zich vaak in de gymles of bij sportdag. Maar denk ook aan een autorijexamen.

Hier de meest voorkomende signalen uit onze praktijk:
• Overstuur raken wanneer een taak niet lukt. Dit komt doordat het kind denkt dat het niet voldoet aan de verwachtingen van de omgeving.
• Fysieke signalen bij uitvoeren taak; rood hoofd, zweten, klamme handen etc.
• Perfectionisme, de lat (te) hoog leggen en vaak ontevreden zijn. Is het resultaat niet zoals het kind dat van tevoren bedacht had, dan is het niet goed. Hierop kan een uitbarsting volgen.
• Het kind mijdt resultaatgerichte taken. Niet beginnen geeft namelijk minder spanning/stress dan starten aan iets wat niet (meteen) lukt.
• Uitstellen. Vanwege de spanning/stress die een taak met zich meebrengt, ziet het kind er tegenop en daardoor schuift het de taak liever vooruit.
• Afhaken en opgeven. Enthousiast starten, maar stoppen wanneer het niet “vanzelf” blijkt te gaan. Dit is vaak goed te zien bij sporten of bij het leren bespelen van een instrument.
• Clownesk gedrag. Door grappen en grollen probeert het kind onder de taak uit te komen en de aandacht van het resultaat te houden.

Training en coaching op (faal)angst

Mocht je bij jouw kind één of meer van bovenstaande of andere signalen herkennen uit deze blog, neem dan gerust contact met ons op en dan helpen wij jullie graag verder.
We geven trainingen en coachen in groepen, maar ook individueel. Sommige kinderen vinden het niet fijn om gelijk in een groep aan de slag te gaan. Voor deze kinderen maken we individuele trajecten op maat. Informeer gerust naar de mogelijkheden en prijzen.
Klik op 1 van onderstaande knoppen om meer informatie te krijgen over de desbetreffende training.

Bovenstaand setje is te bestellen bij ons.
Via info@puurbliss.com

Naast training en coaching, wat nog meer?

Energetishe behandelingen kunnen zeker ondersteunend zijn, bij het aanpakken van (faal)angst. Het aanpakken van energetische blokkades en het beter doorstromen van de energie in het lichaam zorgt ervoor dat het kind zich beter, sterker en veerkrachtiger voelt.
Ook het gebruik van een ondersteunende edelstenenset werkt bij kinderen heel fijn. Zij kunnen deze vasthouden, bij zich dragen, op hun bureau leggen, mee naar school nemen etc. Het geeft ze letterlijk een steuntje in de rug.
Daarnaast werken wij tijdens of na de coaching en training met Bloesemremedies. Dit wordt gebruikt voor gemoedsgesteldheden of emoties die uit evenwicht zijn geraakt weer in balans te brengen.

Voor meer info over bovenstaande behandelingen, klikt u op onderstaande knop.

Liefs Zippora