Tips voor beter slapen bij gevoelige kids

Goed en voldoende slapen is belangrijk. Niet alleen voor kinderen maar voor iedereen eigenlijk. Er zijn genoeg onderzoeken die aantonen hoe desastreus te weinig of te oppervlakkig slapen is voor de weerstand, het goed kunnen leren, concentratie, je humeur en weerbaarheid. Voor kinderen is goed slapen niet altijd een vanzelfsprekend iets. Om over inslapen nog maar niet te spreken ;)

We kennen allemaal de adviezen m.b.t. regelmaat, structuur en een vast bedritueel. Maar wat als dit bij jouw gevoelige kind niet lijkt te werken en het slecht (in)slapen meer lijkt te zijn dan alleen maar een fase. Zijn er dan nog andere opties?
Wij hebben nog enkele tips voor je:

De meest belangrijke is toch echt om minstens een uur voor het slapen prikkelvrij te houden. Vaak wordt geadviseerd een half uur tot een uur. Bij gevoelige kinderen kan dit nog langer zijn of de hele avond in beslag nemen. Met deze kids hoef je na het avondeten geen activiteiten meer te doen die zorgen voor teveel prikkels. Dus geen drukke spelletjes en geen beeldschermen. Al lijkt het dat kinderen er lekker moe van worden, zorgt dit juist voor een onrustige slaap of het moeilijker in slaap komen. Vooral op de lange termijn is dit merkbaar.

Wat kun je wel doen?

1. Voor het slapen gaan samen een ademhalings of ontspanningsoefening doen of een fijne, dromerige visualisatie voorlezen. Genoeg voorbeelden hiervan in de omloop.

2. Breng het huis/ de omgeving na het avondeten in slaapmodus. Dimmen van lichten/ zacht licht, zacht muziekje, lekker ontspannend geurtje in de diffuser.

3. Maak gebruik van een slaapschriftje. Laat je kind voor het slapen zijn gedachten en gebeurtenissen van de dag opschrijven of tekenen in een schriftje.

4. Sluit de dag altijd af met wat ze het fijnste vonden aan die dag en/of waar ze trots op waren. Maak een positieve gedachte om de dag af te sluiten.

5. Maak slaap vrij van stress: Slaap zou niet als een uitdaging gezien mogen worden of als een gevecht voor het kind. Help je kind dan ook om het te zien als iets rustigs en kalmerend. Iets wat je weer nodig hebt voor morgen. Een nieuwe dag, met nieuwe energie en leuke dingen. Een goede manier om dat te bereiken is hem of haar een zekere zelfstandigheid te geven over slaap. Je kan ze hun pyjama laten kiezen, of welk verhaaltje je moet voorlezen, aan welke kant van het bed mogen ze slapen etc. Bij oudere kinderen kun je ook uitleggen waarom slaap belangrijk is. En wat er gebeurd als je slaapt.

6. Creëer je eigen slaapritueel en doe dit samen met je kind. Kinderen kunnen zelf heel goed vertellen wat zij nodig hebben of fijn vinden, het vereist wel dat wij goed luisteren naar hen.
Laat je ook niet leiden hoe anderen dit doen of wat de zogeheten “slaapdokters” je hierover vertellen. Ondanks dat kinderen het goed doen op structuur en regelmaat. Kost dit bij de gevoelige kinderen altijd wat meer moeite of een ander aanpak omdat zij juist “VOELEN” met hun systeem. Dus wat doorgaans helpt bij een ander kind is niet de aanpak voor jouw gevoelige kind.

7. Een kleine massage voor het slapen gaan van het hoofd of de voeten of het afstrijken van de achterkant van de rug en ledematen (van binnen naar buiten) kan heel ontspannend en kalmerend werken. Een verhaal voorlezen onder een voetmassage is ook een fijne optie voor deze kids.

8. Bied je kind stevige druk aan. Diepe druk of verzwaring geeft je kind rust, het helpt je kind om zich te ontspannen. Dit kan in de vorm van een verzwaringsknuffel of een verzwaringsdeken maar ook door een massage van de ledematen d.m.v. een zwaardere druk. Het geeft je gevoelige kind een gevoel van geborgenheid en veiligheid en werkt goed tegen wiebelige en kriebelige armen en benen.

Verder...

-Houd de slaapruimte ook zo prikkelvrij mogelijk. Dit kan voor elk kind anders zijn. Het kind kan zelf het beste aangeven waar hij zich fijn bij voelt. Bedenk ook om zaken als telefoon, computer, radio en tv uit de slaapruimtes te verwijderen. Kinderen zijn hier gevoelig voor.

-Richt de kamer in met kleuren die ontspanning bevorderen of maak gebruik van een slaapprojector die zorgt voor een mooie sterrenhemel of zachte kleurtjes op het plafond. Een lavalamp zou ook goed kunnen, mits je kind dit fijn vindt en het niet weer zorgt voor extra prikkels.

-Zorg voor een opgeruimde kamer, zorg voor voldoende ventilatie en frisse lucht. In bed kun je zorgen voor warmte door kussens, knuffels, extra dekens of warmtekussens/knuffels.

-Zorg voor donkere gordijnen zodat je kind geen last heeft van de straatverlichting.

-Zorg overdag voor voldoende daglicht i.v.m. de biologische klok.

- Voeding heeft uiteraard direct effect op het lichaam van je kind, dus ook op de hormoonhuishouding van je kind. Zo kan de “verkeerde” voeding (denk aan witte suikers, lege koolhydraten, fast food, snoep, snacks, cafeïne, kunstmatige zoetstoffen, te weinig vers fruit en groenten) je kind druk maken en zorgen voor slecht slapen.

-Zorg overdag al dat er een goede afwisseling is met verschillende activiteiten en rustmomenten. Na een actieve activiteit of een situatie die voor meer spanningen of prikkels zorgt, zorg je voor een ontspanningsmoment of een rustige activiteit.
Denk bijv. aan in bad zitten of een douche, met water spelen, voorgelezen worden, ongestoord een boek of strip lezen, knuffelen, in de natuur zijn, naar muziek luisteren, liedjes zingen, met dieren knuffelen en spelen, samen een kopje thee drinken, tekenen of verven, onder de deken op de bank, een massage of strijken over de rug en ledematen etc.

Wij bieden ook energetische behandelingen en consulten aan die het beter (in)slapen kunnen ondersteunen. Wij kunnen u adviseren en verder helpen door gebruik te maken van bloesemtherapie, edelsteentherapie of een energetische healing of massage.
Klik hieronder voor meer info: