De leerplek en omgeving hebben invloed op de leerprestatie

De ideale klasopstelling bestaat niet. Er zijn gelukkig wel heel wat mogelijkheden, varianten en combinaties die je kan uitproberen. In elke klas zitten verschillende leerlingen en voor elke leerling is er een beste of betere plek in de klas. Sommige kinderen zijn hooggevoelig en hebben meer last van overprikkeling. Denk hierbij aan geluidsoverprikkeling of visuele overprikkeling. Zij zijn daardoor snel afgeleid, worden onrustig of dromen juist weg. Dan heb je ook nog de leerlingen die wiebelen en friemelen. Deze leerlingen zijn erg beweeglijk en actief. De combinaties van deze leerlingen veroorzaken weer veel prikkels onderling.

Vaak overzie je als leerkracht niet meer of een leerling op de beste plek zit. Er is al heel wat uitgeprobeerd en toch is het deze keer ook niet helemaal goed. Of de leerling geeft zelf aan dat hij niet lekker zit of zich juist stoort aan anderen. Ook als uw kind thuis komt met deze signalenis het belangrijk dat u hiermee aan de slag gaat. Het kind geeft namelijk dan zelf al aan wat het nodig heeft.
Het is belangrijk om het kind op een geschikte plek te zetten om zo het gedrag en de schoolprestaties positief te beïnvloeden. Ook de nabije omgeving in de klas kan zo ingericht worden dat dit zorgt voor een betere directe leeromgeving. Dit creëert weer extra leertijd en zorgt ervoor dat iedereen zich beter voelt.

Zowel ouders als school kunnen de vraag rondom de beste leerplek voor een kind bij ons neerleggen. Leerplekonderzoek kan ook tijdens een coachingstraject ingezet worden.

Leerplekonderzoek op school

Het onderzoek bestaat uit:
• En kort voorgesprek met de leerling en ouders/ leerkracht
• Een observatie in de klas (1 uur).
• Een advies voor de leerkracht over inrichting van de leerplek van deze leerling.
• Tools -en hulpmiddelenadvies voor de leerling.
• Kort nagesprek (30 min.) met ouders incl. leerplekadviesverslag.
Dit onderzoek kost €300,-


Na het leerplekonderzoek kan u voor een individueel kind ook evt. een prikkelonderzoek laten volgen.
Voor meer info hierover klik op onderstaande button.