De edelsteen en zijn energie

Edelstenen (mineralen en kristallen) zijn ontzettend gevoelig voor energieën en wanneer de stenen gedragen worden door een persoon ontstaat er een wisselwerking tussen de energie van de drager en de steen. De steen absorbeert de spanning van de drager op en geeft heilzame energie terug aan de drager. Dit is ook van toepassing in ruimtes waar de atmosfeer en licht van grote invloed zijn op de energetische wisselwerking met de steen. In een ernstig gespannen atmosfeer verliezen stenen dan ook eerder hun kracht dan in een harmonieuze atmosfeer. Over het algemeen kun je ook zeggen dat kleine stenen eerder verzadigd zijn met energie dan grotere stenen en dus verzorgd dienen te worden om hun werking te behouden of te versterken.
Ieder heeft zo zijn of haar eigen manier om edelstenen en kristallen te zuiveren en opnieuw te vullen met energie. Het is belangrijk dat je je eigen manier vindt. Kies voor iets wat makkelijk is, wat goed voelt en op die manier ook bij je past.

Het reinigen en opladen

Dit noemen we ook wel ontladen en opladen. Er zijn veel verschillende methoden maar niet iedere methode is even geschikt voor iedere steen. In de aarde zijn de stenen gegroeid en hebben ze energie gekregen van moeder aarde. Eenmaal uit de aarde gehaald dienen de stenen regelmatig gereinigd (ontladen) en opgeladen te worden om hun energetische werking te behouden.

Reinigen (ontladen)

Water
Een snelle manier om stenen te ontladen is om de steen vijf minuten onder stromend lauw water te houden. Belangrijk is dat het water niet te warm is omdat hierdoor scheurtjes en barstjes in de steen kunnen ontstaan. Dit is een van de snelste reinigingsmethoden maar niet geschikt voor grondige reiniging. Je haalt vooral de statische elektriciteit uit de steen. Een diepere reinigingsmethode is om de steen 24 uur in een schaaltje water te leggen. Gebruik hiervoor bronwater zonder koolzuur en geen kraanwater aangezien kraanwater kalk bevat wat vooral de zachtere steensoorten aantast waardoor de steen onder andere de glans verliest. Tijdens dit reinigingsproces in water kunnen er belletjes ontstaan wat de ontlading laat zien. Het is raadzaam om het water tijdens de ontlading een aantal keer te verversen. Zorg ook dat je maar 1 steen of 1 soort steen per keer in het kommetje water legt en niet verschillende soorten tegelijk. Niet alle stenen zijn geschikt om te ontladen met behulp van water. Over het algemeen kun je zeggen dat stenen met een lagere hardheid van 4 hier niet tegen kunnen en zullen beschadigen, breken of oplossen.
Chrysocolla, Seleniet, Calciet, Celestien, Preniet, Pyriet zijn stenen die ijzerhoudend of poreus zijn en mogen niet te lang in water verblijven.
Kwartsvarianten zoals Bergkristal, Rozenkwarts, Lavendelkwarts maar ook Amethist, Jaspis, Aquamarijn en Fluoriet zijn stenen die wel in het water kunnen. Kies bij twijfel altijd een andere methode.

Hematiet
Een manier van ontladen die altijd werkt, is de steen een nacht in een Abalone schelp met Hematietsplit te leggen. Hematiet is een ijzerhoudende steen die zelf niet ontladen hoeft te worden en zelfreinigend is. Dit is een zeer veilige manier van stenen ontladen.

Schoonblazen
Een bijzonder eenvoudige manier om een edelsteen te reinigen is door deze in je hand te houden en een aantal keren krachtig de steen schoonblazen. Je voelt de energie van de steen dan bijna veranderen. Dit is een zeer effectieve manier die je op alle stenen kunt toepassen.

Salie, wierook en Palo Santo
Stenen kunnen ook gereinigd worden met witte Salie. Brand deze kruiden in bijvoorbeeld een Abalone schelp en haal de stenen door de rook hiervan. Het branden van heilig hout (Palo Santo) is ook een goede methode waarbij de edelsteen door de rook van Palo Santo wordt gehaald. Sandelhout is een sterk reinigende wierooksoort en dus ook heel geschikt hiervoor.

Zilvervliesrijst
Het ontladen van edelstenen met behulp van zilvervliesrijst wordt best veel toegepast. De steen ligt 24 uur in een schaaltje met zilvervliesrijst en wordt volledig afgedekt. Aangezien rijst vocht onttrekt dient hierbij wel rekening gehouden te worden met stenen die hier niet tegen kunnen. Turkoois kan bijvoorbeeld gaan barsten als er vocht aan onttrokken wordt.

Amethist en Seleniet
Amethist is een goede steen om andere edelstenen mee te reinigen. De frequentie van Amethist neutraliseert de negatieve energie van de vervuilde steen. Belangrijk is wel dat je rekening houdt met gelijkgerichte energie met andere woorden stenen die bij elkaar passen en elkaar energetisch niet verstoren. Laat de steen ongeveer een uur of twaalf of een cluster van Amethist liggen of nog beter in een Amethist geode voor het volledig ontladen en opladen van de edelsteen. Het is wel verstandig om nadien ook Amethist even goed te laten ontladen en te reinigen. Seleniet heeft ook reinigende eigenschappen en de zachte energie van Seleniet kan goed gebruikt worden om andere edelstenen te ontladen en op te laden.  

Opladen

Ook de methode voor het opladen van stenen is afhankelijk van de eigenschappen van de steen. Grofweg kun je zeggen dat heldere stenen opgeladen kunnen worden door de zon, doorzichtige stenen door de volle maan en dichte stenen in de aarde. Maar ook dit ligt wat genuanceerder. Laten we daar eens naar gaan kijken.

Zonlicht
De meeste heldere stenen zoals kristallen kun je prima opladen in de volle zon. Maar stenen die Mangaam bevatten zoals Amethist kunnen door het zonlicht verkleuren. Turkoois kan zelfs barsten in de zon door uitdroging. Wil je dit soort stenen toch opladen in de zon kies er dan voor om ze af te dekken met een doekje of gebruik de ochtend zon of de zon in de namiddag wanneer deze niet op volle sterkte is. Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois.

Maanlicht
Het opladen van stenen in maanlicht werkt heel goed. Vooral bij de doorzichtige gevoelsstenen. Het opladen bij volle maan heeft zelfs effect wanneer de stenen achter glas liggen.

Aarde
Een prima manier om stenen op te laden is om de stenen in de aarde te plaatsen. Let hierbij wel op dat Calcietsoorten, Malachiet maar ook Barnsteen dit minder goed kunnen verdragen en hierdoor hun polijstlaag kunnen verliezen. Het opladen door middel van de steen in de aarde plaatsen is een zeer krachtige manier en heel geschikt voor stenen die het een en ander te verduren hebben gehad. De steen komt goed tot rust in de aarde.

Abalone schelp met Bergkristal split
Een veilige manier om stenen op te laden is door ze nachtje in een Abalone schelp te plaatsen met Bergkristalsplit. Dit werkt prima voor bijna alle stenen. Vooral zeer geschikt voor sieraden met edelstenen omdat sluitingen, zettingen en andere onderdelen niet onder deze methode te lijden hebben.

Bron: kristalmeester.nl


Geef kristallen terug aan de aarde

Als een steen verandert van kleur, is het tijd om op te laden. Als een steen helemaal verkleurt, grote barsten vertoont of breekt, dan heeft het kristal waarschijnlijk zijn kracht verloren en is het tijd om deze terug te geven aan de aarde. Je kan deze steen het beste letterlijk teruggeven door hem in de aarde te stoppen of in een rivier te gooien. Vooral stenen die worden gedragen om iemand door een moeilijke periode te helpen, geven op een bepaald moment aan dat ze niet meer nodig zijn. Als een kristal breekt, is dit zeker geen negatief teken. De steen heeft zich dan volledig gegeven om jou te helpen en laat zien dat zijn taak er op zit. Als de steen enkel van kleur is veranderd of er dof uit gaat zien, dan kan je de steen even begraven in de aarde. Je zal merken dat de steen na enkele dagen opnieuw gaat glanzen.